Een verstandige investering

De woningen in Oost Kwartier zijn Energieneutraal en gasloos. Uiteraard heeft dit een effect op je energierekening. Ook heb je geen zorgen over toekomstige investeringen wegens verduurzamingseisen Wij bouwen je huis uiteraard op basis van de nieuwste...

Lees meer icoon Lees meer

Wat zit er in mijn huis

Je hebt een volledig afgewerkte luxe badkamer en een mooie Siematic-keuken, die je naar hartenlust kunt uitbreiden. De woning is dus compleet. Iets op de vloer, iets tegen de muur en je kunt wónen...

Lees meer icoon Lees meer

Duurzaamheidshypotheek

Rentekorting, lagere maandlasten, een hogere leencapaciteit, lage advieskosten en betere hypotheekvoorwaarden. Een Duurzaamheidshypotheek doet het allemaal. Kopers (en potentiële kopers) van een woning in Oost Kwartier...

Lees meer icoon Lees meer
De gegevens die jij hieronder invoert worden niet opgeslagen. Je wordt dus niet benaderd. Dit is een veilige calculator.

Wat wordt mijn maandlast?

€0,- Bruto

Wat kan ik lenen?

Bekijk leencapaciteit

Lagere woonlasten

Buitensporig stijgende energierekeningen? Extra belastingen op gas? Jij hebt daar geen of in ieder...

Lees meer icoonLees meer

Hypo-Weetjes

Lees meer icoonStarters
  • Huis kopen zonder eigen geld? Nieuwbouw!
  • Een hypotheek is een spaarrekening
Lees meer

Lees meer icoonDoorstromers
  • Je hebt een huis te verkopen? Mooi!
  • Dubbele maandlasten? Dat hóeft niet
Lees meer

Lees meer icoonEen huis kopen op latere leeftijd
  • De hamvraag: huren of kopen?
  • Een aflossingsvrije hypotheek mag nog altijd
Lees meer

Een verstandige investering

De woningen in Oost Kwartier zijn Energieneutraal en gasloos. Uiteraard heeft dit een effect op je energierekening. Ook heb je geen zorgen over toekomstige investeringen wegens verduurzamingseisen. Wij bouwen je huis uiteraard op basis van de nieuwste kwaliteitseisen. Anders dan bij een bestaand (tweedehands) huis zul je dus jarenlang geen groot onderhoud hebben en heb je langdurige garanties op vele onderdelen van je huis. Een verstandige investering dus.

Leuker leven

Je koopt een huis omdat je het mooi vindt en omdat je er prettig en met veel comfort in wilt wonen.

Bij een lage hypotheekrentestand koop je naast een huis in principe ook een leuker leven. Hoe láger de maandlast, hoe meer geld er namelijk overblijft voor de mooie dingen in het leven. In Nederland zijn de hypotheekrentes historisch laag. Indien je die lage lasten vastlegt voor 10 of wellicht zelfs 20 jaar, ben je dus langdurig verzekerd van een lage maandlast. De positieve gevolgen van een langdurige lage maandlast op je leven zijn eigenlijk niet eens in geld uit te drukken.

Vergelijk de Nederlandse rente bijvoorbeeld maar eens de Amerikaanse rente. Bij ons cirkelt een 10-jaars rente rond de 1,15%, in Amerika ligt dat rond de 3,75%. Meer dan drie keer zo hoog met een ander leven als gevolg.

De maandlastencoëfficiënt

De maandlastencoëfficiënt is dus extreem belangrijk in je leven.

Een huis dat nu € 390.000,- kost, kon je vijf jaar geleden wellicht kopen voor € 300.000,-. Alleen was de hypotheekrente toen twee tot drie keer zo hoog dan nu. Je totale maandlasten waren toen dus stevig hoger als nu en wellicht is het zelfs zo dat die maandlasten toen onbetaalbaar waren voor je

Als je een huis puur zou bekijken als een investering dan kijk je naar de ‘total cost of living’. Als je gaat verhuizen na 15 jaar kijk je naar het verschil in aan- en verkoopprijs, waarbij je de totale maandlasten gedurende die 15 jaar laat meewegen. Dan is het dus zéér de vraag of je met een lagere aankoopprijs en een hogere maandlast uiteindelijk beter af bent. Wat wél een zekerheid is, is dat de hogere maandlast je leven gedurende die 15 jaar wat onaangenamer gemaakt zal hebben.

Een huurder komt er in dit soort vergelijkingen altijd bekaaid van af. Bij een lage rente betaalt een huurder maandelijks veelal meer voor een soortgelijk huis dan een koper. Daarnaast is de vermogensopbouw voor de huurder uiteraard nihil.

Een veilige calculator

Vind jij dat nou ook zo irritant? Je zoekt op het internet naar een jurkje, schoenen of een auto. De eerstkomende 6 maanden, wat je ook doet met je laptop, Ipad of mobiel, je wordt overspoeld met jurkjes, schoenen en auto’s. Dat heet targetten. Jouw gegevens worden opgeslagen en je wordt op de korrel genomen. Wij vinden dat bijzonder irritant en doen het jou dus niet aan. Onze calculators voor maandlasten en leencapaciteit slaan niets op. Wij hebben dus niet eens de mogelijkheid om jou te targetten. Verken, vergelijk en bereken dus rustig en veilig.

Bruto maandlast

In de berekening worden 10-jaars rentes gebruikt bij een 30-jarige looptijd van een hypotheek. In de berekening zit ook de aflossing die jij móet doen om een hypotheek te kunnen krijgen. Uiteraard is de maandlast indicatief en kun je er geen rechten aan ontlenen. Als je een kortere rentevaste periode kiest (dit soort keuzes overleg je uiteraard met je Hypotheekspecialist) worden je maandlasten lager, maar neemt je risico toe. Je kunt ervoor kiezen méér af te lossen, sneller af te lossen, noem maar op. Al deze hypotheekkeuzes beïnvloeden je hypotheek, je maandlast en je eindresultaat.

Het uitgangspunt van de berekening is dus niet de allerlaagste maandlast, die krijg je veelal door de hypotheekrente niet of slechts voor 1 jaar vast te zetten. Wij tonen je de bruto-maandlast. Of je rente-aftrek hebt en hoe hoog die aftrek dan is, bespreek je met je Hypotheekspecialist. De rente-aftrek komt voort uit jouw persoonlijke financiële situatie en die is voor iedereen anders.

Wat kan ik lenen?

Jouw maximale leencapaciteit hangt af van een groot aantal factoren. In onze calculator hebben wij een paar van die factoren ‘vastgezet’. De uitslag die je krijgt geeft een zeer goede indicatie, maar het is en blijft een indicatie. Je kunt er dus geen rechten aan ontlenen. Een hogere of lagere hypotheekrente zal bijvoorbeeld iets doen met je leencapaciteit. Heb je leningen, een private lease, of een studieschuld? Dan zul je minder kunnen lenen. Je uiteindelijke en definitieve maximale leencapaciteit bepaal je samen met je Hypotheekspecialist.

V.O.N. Prijs

Vul hier de vrij-op-naam-prijs in van de woning(en) die je op het oog hebt. Weet je nu al dat je allerlei extra’s en upgrades in je huis wilt en heb je hiervoor en bedrag van bijvoorbeeld € 30.000,- in gedachte? Verhoog dan de vrij-op-naam prijs van de woning met dit bedrag en je krijgt een maandlastenindicatie inclusief die extra’s en upgrades

Eigen inbreng

De inbreng van spaargeld en/of je overwaarde (het één, het ander of een combinatie van die twee) zorgt ervoor dat je hypotheek lager wordt. De hoogte van je hypotheek en de waarde van je woning hebben een relatie met elkaar. Hoe lager je hypotheek ten opzichte van je woning, hoe lager je rente. Uiteraard betekent een lagere hypotheek sowieso al een lagere maandlast. Gebruik in de calculator dus het spaargeld dat jij in zou kunnen zetten bij de aankoop van je nieuwe woning. Uiteraard is € 0,- ook mogelijk als invoer. Een nieuwbouwwoning kun je namelijk kopen zonder inbreng eigen geld.

En je overwaarde? Als je een huis te verkopen hebt, weet je vaak wel waarvoor de huizen bij jou in de straat verkocht worden. Kijk dan naar de hoogte van je hypotheek. Het verschil daartussen - als dat positief is uiteraard – heet overwaarde. Heb jij een hypotheek met een spaarelement, zoals een Bankspaar- Spaar- of Beleggingshypotheek? Tel dan ook nog de waarde van je ‘spaarpot’ binnen je hypotheek op bij je overwaarde. Wil je naast je overwaarde ook nog spaargeld inbrengen? Dan tel je ook dat er nog bij op in de calculator.